U kunt lekker onder uit zakken op de bank om uit te puffen. Of gewoon genieten van het neobarokke meubelstuk dat kijkt, fronst, wenkt, zwijgt, fluistert of gebaart. Links en rechts voelen zich overal thuis en laten zich graag verhuizen. Ze hebben alle wijsheid in pacht maar van koetjes en kalfjes weten ze ook het fijne. Deze canapé voor twee kletst gezellig met u mee!
Waag eens een gokje op deze onvoorspelbaar komische gokkast. Van buiten gelijk een slotmachine uit de roerige 20-er jaren, vanbinnen vol menselijk ‘vernuft’. Haal de handel over en de machine begint te draaien. Drie illustere figuren heten u welkom en komen één voor één voorbij. Is het geluk aan uw zijde? Drie op een rij is natuurlijk JACKPOT! Over de uitslag kan in goed overleg worden gecorrespondeerd. Uiteindelijk is niets menselijks hen vreemd. Een verrassend mooi apparaat in en om bespeeld door drie acteurs waarbij het publiek volledig in de ban raakt van deze eenarmige bandiet. Bediening is geheel op basis van mankracht.
No guts, no glory, no legend, no story. Dat is hèt credo van de ‘Soap Stunters’. Dit zijn de vedettes van weleer maar ook de helden van het heden. Vandaag! Een stunt die nog nooit live is vertoond, Maar ook nooit eerder onder deze omstandigheden live vertoond kòn worden. Een heroïsche actie waarmee ze alom verbazing zullen wekken, een heldenstatus zullen verkrijgen en geschiedenis zullen schrijven. Wat denkt het publiek? Is het weer een sprong over vele brandende tankwagens of wordt het een lancering in de ruimte als een menselijke kanonskogel? De volgende garantie kunnen we u nu al geven. Dit moet iedereen gezien hebben!
Beleef dé nostalgische kermisattractie van weleer met ‘De Touwtrekkerij’. Altijd prijs! Gerund door de markante exploitanten: Antje, Meindert en Kees. Zij erfden deze kermiskraam van hun geliefde tante Beth. Het kermisbloed gierde door haar aderen. Ze trok van gewest tot gewest met haar kraam en had een flinke neus voor buitengewone spullen. Alles kleefde aan haar kromme vingers en ze werd steeds rijkelijker omringd door frappante zaken. Het was een portret, die Tante Beth! Toen Beth ging hemelen liet ze de gehele boedel na aan haar verwanten. De erfenis van deze unieke vrouw bestond niet uitsluitend uit 500 meter touw. Kom op en stap in de vervreemdende wereld van Tante Beth. Kies een touw en trek. Welke prijs win jij? Een topstuk of toch een niemendalletje? Een ding is zeker, jij bent uniek en de prijs is uniek. Precies zoals Tante Beth het had gewenst. Wie wil, wie kan, wie trekt d’r an.
Reuzen vissen, die met een grote dosis zichtbare fantasie aangedreven worden door tandwielen, kettingen en raderwerken. Half vis, half machine; zoals Jules Verne het destijds had kunnen beschrijven. Met veel humor worden de drie kleurrijke vissen bereden door de straffe Kapitein, de punctuele Cartograaf en de olijke Kok. Laat je ook meevoeren door deze potpourri van nieuw samengestelde werkelijkheid.
Tijdens donkerte kunnen de vissen worden uitgelicht 💡
In de verte klinkt de omroeper met zijn wervelende commentaar, de motoren ronken, het startschot knalt. Over enkele ogenblikken komen de grote racers van weleer voorbij. Uitbundigheid voor de koploper, bemoedigende woorden voor de treuzelaar. Het publiek wordt plots onderdeel van de pitstop. Even afleiding voor de coureurs, champagne vloeit en er wordt gedanst. Ondertussen worden banden verwisseld, brandstof bijgevuld en de auto’s krijgen een snel onderhoud voor de volgende heat. Alle remmen los! Door tot het bittere einde; op naar de finishvlag. Geïnspireerd op de automobielhistorie, de heroïsche pioniers en hun fraaie boliden.
Druk, druk, druk... Deze stewardess is zeker niet te vergelijken met andere levende standbeelden (of cabinepersoneel). Deze oranje verschijning heeft een merkwaardige kijk op serviceverlening. Hyperactief maar kordaat volgt ze haar eigen gebruiksaanwijzing. Zij ziet in elke uitdaging een kans als zij niet al druk doende is met totaal andere belangrijke zaken...Met deze performance was Godelieve de grote winnaar tijdens World Statues 2009; zij werd Nederlands en Wereldkampioene!
Klein maar dapper met truck en trailer. In haar uppie en onafhankelijk reist zij over de hele wereld. Klaar om te stralen voor groot publiek in haar eigen piste. Het is geen circus, geen theater, geen dans maar gewoonweg geniaal. Grappend en grollend windt zij het publiek om haar vinger met ogenschijnlijk gemak. Haar trucs zijn onverwachts en speels. Scherp improviserend van hard naar hartbrekend. Go Solo; een klein spektakel.
Go Solo is een straatperformance maar ook geschikt als walk act met korte voorstellingsmomenten.
Muiterij op het vasteland. Twee gladiatoren te zeepaard trekken ten strijde als waren zij Neptunus, of Spartacus, of toch Ben-Hur! In defilé dobberen deze kornuiten gebroederlijk over de woelige baren. Lansen en degens worden gekruist. In oerkreten bazelen zij bezopen oneliners. Deze gevatte walk act met hilarische figuren en ongewoonlijke uitrusting gaat op expeditie in de tegenwoordige tijd.
Op segways
Indrukwekkende mobiele installaties van metaal oftewel Ferro Fortis. Dit is een samenwerking tussen Maarten van Halderen van Creatief met Staal en Theatre Company TukkersConnexion. Kortom een ferm staaltje metaalbewerking in combinatie met theater. Maarten is een echte ijzervreter, iemand die de uitdaging en de eindeloze grenzen opzoekt van het rauwe materiaal en daarmee imposante kunstwerken maakt. De acteurs van TukkersConnexion brengen deze objecten tot leven en leggen de verbinding met het publiek. Met Ferro Fortis stappen zij via het industriële tijdperk terug naar het ijzeren tijdperk en brengen instinct en oergevoel in beweging. Aquila is een immense arend met een spanwijdte van zo’n kleine 5 meter. Hij maakt natuurgetrouwe bewegingen en observeert vanaf hoogte het publiek. Pisces is en een monsterlijk vette vis met een imposante bek en een lijpe oogopslag. Vol met graten en 100% koudbloedig.
Zaken passeren aan de lopende band, maar wees alert, op de lopende band passeren ook zaken. De geliefde tv-show van weleer staat voor u paraat in extra-small. Hier is uw showmaster! Als altijd; ‘charmant aan de lopende band’. De kandidaat staat paraat, dus: ‘Licht uit, spot aan!’ Alle symbolen die op de lopende band voorbij komen dient men te onthouden, althans zo veel mogelijk. Kunt u voldoende zaken de revue laten passeren, dan wacht er een grote verrassing. Items op de band kunnen in thema aangepast worden.
5, 6, 7… De klokt tikt door. De kolderieke figuren van Last Minute willen alles uit het leven halen! Maar ook zij krijgen geen grip op de tijd, ze worden afgeleid, treuzelen, verliezen hun aandacht, een koffer wordt vergeten en vervolgens staan er weer allerhande obstakels op hun route. Ook al hebben ze minuten lang verzaakt, de tijd terugdraaien lukt niet. Dit bonte gezelschap neemt een loopje en laat jou lachen over datgeen wat jou in het dagelijkse leven óók zo uit het ritme haalt. Het is een dynamische walk act waarbij de karakters in sneltempo aan het publiek voorbijgaan.
Minimaal 2, maximaal 5 karakters.
Tambour-maître ’Go’ is van de fanfarekorps weggelopen en op drift geraakt. Met veel egards installeert zij zich op haar tijdelijke post. De verantwoordelijkheid om alles correct te laten verlopen is haar ernst. Go zorgt ervoor dat iedereen keurig in de pas loopt en houdt alles in de smiezen. Desnoods gaat ze over tot een nadere inspectie. Zijn er überhaupt zaken die zij niet in de gaten heeft? Met een scherp maar ook verleidelijk oog voor detail mixt zij zich tussen het publiek. Voorwaarts… mars!
Als uit een Paleis ontsnapt, waadt een parmantige gestalte rond en rond. Nieuwsgierigheid opwekkend in een absolute verstilling tot een treffen met omstanders zich aandient. Het serene beeld van een gedaante met een tafel en een kruk komt in beweging, een omstander wordt gewenkt om plaats te nemen. Wat dan gebeurt kan men niet voorzien. De tafel steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Een oogverblindende reflectie met de werkelijkheid.
De bladeren vallen van de bomen. Tijd voor een nieuw wonderlijk herfstsprookje. Twee reuzen pompoenen, badend in warme klanken luiden het nieuwe jaargetijde in. De danseressen spieden de omgeving af, geven hun ogen de kost en anticiperen op klein en groot. Met hun bewegingen en oogopslag scheppen zij een mystieke sfeer en nemen ze het publiek mee in een fantasiewereld. Laat even de boel de boel…
Tijdens donkerte kunnen de pumpkins worden uitgelicht 💡
René François Ghislain Magritte (Lessen, 21 november 1898 – Schaarbeek, 15 augustus 1967) was een Belgisch surrealistisch kunstschilder. Door ons telkens te bevragen en als het ware te misleiden, dwingt Magritte ons over kunst na te denken. Dit karakter is geïnspireerd op het surrealistische en ongrijpbare karakter uit zijn werk 'Son of Man'. Het mysterie krijgt een vervolg...Performance inzetbaar als solo of duo.
TURN UP een nostalgische ontmoeting, De raderen draaien, de kettingen schrapen; energie wordt omgezet in noeste arbeid. Heldhaftig trotseren zij de risico’s van het moment, balancerend op de grens van het vermogen. Onophoudelijke samenwerking, productie en inspectie, dynamiek tot in de kleinste details. Vechtend tegen de elementen, in opperste concentratie strevend naar de vereiste perfectie. TURN UP is een non-verbale improvisatie van beeld, beweging en effecten. In een decor van takels, lieren, raderen, kabels en katrollen bevinden zich de noeste arbeiders die symbool staan voor edele arbeid, energieke kracht, vreugde en samenwerking. Door de constructieve eenvoud, kleur en naturelle uitstraling ontstaat er een associatie met het verleden.
Wat laden we tegenwoordig niet op? Je zou er laadstress van krijgen! In elke binnenzak zit een spinnenweb met de meest noodzakelijke USB-kabeltjes en onderweg moet de powerbank binnen handbereik blijven. In den vreemden altijd weer zoeken naar een vrij stopcontact. Accu hier, accu daar en dan moet je ook nog snel even met je auto langs het laadstation. Hopla, stekkeren maar! Ondertussen hangen de wallen op je knieën en is ook je eigen ‘Battery low’. De oplossing is nu voorhanden. Treed binnen bij Het Laadpunt en krik je energielevel eens lekker op. Alles in goed overleg, geheel CO2-neutraal, glutenvrij en politiekcorrect. Daar knapt iedereen zienderogen van op.
Vezels, vitaminen mineralen én vrolijkheid vormen een gezonde voedingsbodem voor elke mens. Puur Natuur is volledig begaan met al wat leeft in haar omgeving en staat met een volle glimlach pal achter het groene thema. In doen en laten is dit bloemige duo elkaars spiegelbeeld. Waar links is, is rechts en waar rechts is, is links.
Jheronimus Bosch ('s-Hertogenbosch, circa 1450 – augustus 1516), ook Hiëronymus of Jeroen genoemd, was een Nederlands kunstschilder van de Noordelijke Renaissance. Zijn echte naam was Jeroen Anthoniszoon van Aken. Hoewel hij al tijdens zijn leven internationaal befaamd was, en zelfs koningen en hertogen zijn schilderijen kochten, is er vrij weinig over hem bekend. In 1930 werd op de Bossche Markt een standbeeld van Jheronimus Bosch onthuld.
Desiderius Erasmus geboren in Rotterdam of Gouda op waarschijnlijk 28 oktober 1469 en overleden te Bazel op 12 juli 1536 was een Nederlands Augustijner monnik, humanist, schrijver en filosoof. Erasmus is vooral bekend van de Lof der Zotheid (thema boekenweek 2007) en de Enchiridion waarin hij zijn ideeën over wat christendom werkelijk zou moeten betekenen voor de mens uiteenzet. De Lof der Zotheid is een satire op allerlei misstanden van zijn tijd, waarin hij de allegorische Zotheid allerlei dingen laat zeggen, die hij zelf -van de kerk- eigenlijk niet mocht zeggen. Het ‘echte’ standbeeld van Erasmus staat in Rotterdam.
Het Heiligbeeld, oftewel St. Barbara, stierf volgens de legende een marteldood. Tot op de dag van vandaag is zij voor velen dé beschermheilige. Zij behoedt tegen brand, bliksem, storm en tegen een plotselinge dood. Barbara is ook de patrones van artilleristen, infanteristen, telegrafisten, genisten, ingenieurs, mijnwerkers, brandweerlieden, architecten, boeren, dakdekkers, metselaars, bouwvakkers, klokkengieters, metaalgieters, smeden, steenhouwers, beiaardiers, koks, hoedenmakers, slagers, gevangenen, meisjes, stervenden, torens, vestingen én van inwoners van Vreeswijk. Al met al; uitermate aangenaam gezelschap.
Een verstekeling of blinde passagier is iemand die zich illegaal of ongewenst aan boord bevindt van een schip of ander voertuig, zonder dat de legale bemanning daarvan op de hoogte is. Maar hoeveel zijn het er? Drie, twee of toch maar een. Het is in elk geval een drukte van jewelste daar tussen die gouden vaten.